Preventie

Goed gebit! Goede ogen! En je oren?

Gehoorschade is een snelgroeiend probleem in onze veel te luide maatschappij. Gehoorschade is niet te genezen maar kun je wel proberen te voorkomen.
Net zoals je tanden laten controleren op gaatjes of je ogen te laten nazien, zou je ook je gehoor jaarlijks preventief moeten laten controleren op gehoorschade.

Het risico op gehoorschade hangt af van zowel het volume als van de duur van de lawaaiblootstelling.

De meest gekende klachten bij gehoorschade zijn:

  • Pieptoon in je oor (tinnitus)
  • Verlies gehoorscherpte
  • Problemen met spraakverstaan

Dit kan een ernstige impact op je leven hebben:

  • Daling levenskwaliteit
  • Moeilijk sociaal contact
  • Slechte positie op de arbeidsmarkt

Een goed communicatie is het begin van economisch succes.

Als werknemers u niet goed verstaan door het lawaai van machines of omdat ze slechthorend zijn, komen fouten en ongevallen vaker voor, waardoor de kosten stijgen en de productiviteit daalt.
U als werkgever draagt zorg voor de veiligheid, gezondheid en welzijn van uw werknemers. Een preventief beleid is de enigste juiste aanpak om gehoorschade te voorkomen, want een behandeling bestaat er niet. Gehoorschade is permanent en is irreversibel.

Wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen?

1. Laat je gehoor preventief screenen op gehoorschade. Zo kunnen we op tijd gehoorschade opsporen en eventueel erger voorkomen.
2. Draag de correcte gehoorbescherming.
Bij een hoog risico op gehoorschade draag je best op maat gemaakte oordoppen. Deze hebben een perfecte pasvorm en bieden optimale bescherming. Laat ze jaarlijks controleren op lekdichtheid zodat je zeker bent dat ze correct werken en je geen vals gevoel van veiligheid krijgt.
3. Laat je individueel coachen: welke risico’s heb je, hoe is het met je gehoor gesteld, welke maatregelen neem je best, waar moet je allemaal op letten?

Heb je last van een suis of een piep in de oren na het bezoek van een festival of concert? Werk je in de bouw of een lawaaierige omgeving? Of heb je last van je snurkende partner of luidruchtige buren? 

Wanneer is geluid te hard?

We leven in een luidructige samenleving en worden constant geconfronteerd met geluid.

De grens waarop geluid zo hard wordt dat het schadelijk kan worden voor het gehoor ligt rond de 80 tot 85 dB. Voor industrie wordt een ondergrens van 80dB gehanteerd: bij zulke geluidsniveaus moet de werkgever individuele gehoorbeschermers aan zijn werknemers ter beschikking stellen.

Niet alleen het geluidsniveau is bepalend voor het risico op gehoorschade, maar ook hoe lang men aan dat geluid wordt blootgesteld. Lawaaischade is dus een combinatie van hard geluid en de blootstellingsduur. Hoe langer u in lawaai vertoefd, hoe schadelijker dat is.

Indien u dagelijks acht uur wordt blootgesteld aan 80dB(A) dan kan dit schadelijk zijn voor het gehoor. Is het geluid in de werkomgeving echter harder, dan moet de blootstellingsduur korter zijn.

  • 80dB(A) -> 8u
  • 83dB(A) -> 4u
  • 86dB(A) -> 2u
  • enz ...

Een kleine toename in aantal decibels kan dus een enorm effect hebben op het gehoor.

Overigens is het goed om te bedenken dat ‘lawaai’ een benaming is voor alle geluiden die te hard zijn: niet alleen dreunende machines of overvliegende straaljagers, maar ook popmuziek met een flinke beat, koperblazers in een fanfare of een filharmonisch orkest op volle sterkte.

Wat zijn de gevolgen van lawaaibeschadiging?

Gehoorschade als gevolg van lawaai manifesteert zich als een beschadiging van de haarcellen in het binnenoor en leidt op den duur vrijwel altijd tot een binnenoor- of perceptieslechthorendheid.
Typerend voor deze beschadiging is dat de tonen tussen 2000 en 6000Hz minder goed worden waargenomen. We spreken in dit geval ook vaak van een ‘lawaaidip’.

Spraakklanken zijn samengesteld uit verschillende frequenties, waarvan die in het gebied tussen 2000 en 4000Hz erg belangrijk zijn. Een lawaaislechthorendheid heeft dan ook altijd ernstige consequenties voor het spraakverstaan, zeker in rumoerige omstandigheden.

Andere ernstige gevolgen die kunnen ontstaan zijn tinnitus (of oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluiden) of diplacusis (de toonhoogtewaarneming in het ene oor is anders dan in het andere).

Wie loopt er vooral risico op lawaaibeschadiging?

Risico op lawaaibeschadiging is er zowel in de industrie als in de vrije tijd. Er zijn een aantal sectoren aan te geven waar over het algemeen hoge lawaainiveaus voorkomen: de bouw, transport, leger en politie, zware industrie, landbouw en muzieksector.
Maar hoge lawaainiveaus komen ook voor in bijvoorbeeld overdekte zwembaden, sporthallen, kinderdagverblijven…

Risico op gehoorschade loopt iedereen die zich in zijn vrije tijd vaak en gedurende langere tijd blootstelt aan hoge geluidsniveaus: bijvoorbeeld op festivals, in discotheken, fuiven, concerten,… maar ook door eigen muziekapparatuur: mp3-spelers (vooral als men geen degelijke oortjes heeft).

Maar ook motorrijders lopen risico door het geluidsniveau van de wind die langs de oren suist en in de motorhelm terechtkomt.
Ook mensen die de schietsport beoefenen kunnen maar beter voorzichtig zijn. Overmatige blootstelling aan impulsgeluid kan leiden tot onomkeerbare gehoorschade.

Goede gehoorbeschermers zijn diegene die het risico op lawaaischade voldoende terugbrengen en die gegeven het werk of de hobby voldoende ‘bewegingsvrijheid’ aan de gebruiker bieden. Het gaat dus om voldoende demping en om gebruiksgemak
Vb. voor musicus zal een persoonlijke gehoorbeschermer, zoals een op maat gemaakte otoplastiek met een geschikte filter, meer aangewezen zijn.
Daarom is het goed om bij de keuze van de juiste gehoorbescherming advies te vragen bij deskundigen. (Son, 2010)

Wij zijn een erkend dealer van Variphone.

"Variphone International is een producent van een uitgebreid scala gehoorbeschermers, in-ear monitors en communicatiesystemen."

 

Sommige mensen kunnen ook last hebben van het gesnurk van hun partner, straatlawaai, nachtlawaai… die hun nachtrust verstoren. Een mogelijke oplossing hiervoor kunnen slaapdoppen zijn.

Voor kinderen met trommelvliesbuisje of personen met een trommelvliesperforatie of andere oorproblemen waardoor deze niet in aanraking mogen komen met water, kan men beroep doen op de aquastops (of zwemdoppen).

Actualiteit:

Gehoorbescherming Producten

 

Steeds op afspraak

Maak een afspraak of bel 0499 22 47 63!

 

Gratis gehoortesten