Richtlijnen voor hoorzorg tijdens de COVID-19 periode geldig vanaf 23 maart 2020

Wij leveren essentiële zorg, en in deze dagen moeten we vermijden dat onze gezondheidswerkers zelf ziek worden of de ziekte verspreiden. 

Horen en communiceren zijn essentieel in tijden van COVID-19. Mensen moeten toegang hebben tot nieuwsberichten van televisie en internet. In een tijd waarin mensen afstand nemen, moeten ze virtueel via de telefoon en andere virtuele platforms met dierbaren kunnen communiceren. 

Wij audiologen moeten enerzijds blijven instaan om zo doeltreffend mogelijk de hoorzorg te verzekeren, anderzijds is onze doelgroep (65+) net heel vatbaar voor COVID-19 en moeten we de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen voor hun veiligheid. 

Voor audiologen/audiciens in hoorcentra gaan we er van uit dat we ons bij fysisch contact richten op mensen zonder acute symptomen van COVID-19. Gezien we vooraf triage uitvoeren, gezien de heel beperkte beschikbaarheid van chirurgische mondmaskers en gezien het hoe dan ook moeilijk communiceren is met een mondmasker bij mensen met gehoorverlies, leggen we de klemtoom op alle stappen zonder mondmasker en het heel strikt volgen van het UCBA/CEUPA-hygiëne protocol. 

(Bij mensen MET vermoedelijke COVID-19 symptomen kan interventie enkel in nauw overleg met de huisarts van de patiënt.)

Audiologische behandelingen aan huis, zijn vanwege het verhoogd risico, niet meer mogelijk. 

Bron: Vlaamse beroepsvereniging van audiologen en UCBA-CEUPA