Heeft corona een invloed op tinnitus?

Invloed van corona op tinnitus

In sommige gevallen kunnen gehoorproblemen of tinnitus ontstaan door corona. Naast het virus kunnen ook medicijnen die bij COVID-19 worden toegediend deze klachten veroorzaken. Meer onderzoek is nodig van de invloed van corona op het gehoor.

Verergering tinnitus

Van alle tinnituspatiënten die corona hebben gehad of symptomen van corona hebben gehad melden bijna de helft een verergering van de tinnitus. Bijna iedereen die medicatie heeft gekregen meldt een duidelijke verergering van tinnitus. Dit is opnieuw een aanwijzing dat corona of de behandeling iets met tinnitus kan doen.

Lockdown

Omdat er minder lawaai is gemeten tijdens de lockdown, meldt ongeveer een derde van de tinnituspatiënten een verergering van de tinnitusklachten. Het wordt als extra hinderlijk ervaren.
De afname van sociale contacten door de pandemie spelen hierbij een rol. Dit beïnvloedt tinnitus negatief.

Een klein deel van de tinnituspatiënten ondervindt een verbetering voor de tinnitus door het thuiswerken, omdat alle stress thuis wegvalt.
Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op tinnitus. Ondanks de coronamaatregelen kun je toch gezond eten, elke dag bewegen,…

Ook je slaapritme beïnvloed de tinnitus (en omgekeerd). Yoga, meditatie, mindfulness, …
Hebben een positieve invloed op de slaap en dus ook op tinnitus.

Bij vragen neem dan zeker contact op!