Wat is tinnitus?

Tinnitus is de officiële medische term voor oorsuizen, ofwel het waarnemen van geluiden terwijl er geen geluidsbron buiten je aanwezig is. De geluiden die mensen horen lopen uiteen: het kan gesuis zijn, zoals van de wind of de branding, maar ook piep- en fluittonen komen vaak voor. Verder zijn er mensen die bonzen, bonken, stampen, geknetter, gehamer, gegil of een combinatie van deze geluiden horen. De een neemt de tonen zacht waar; waardoor de belasting door de aandoening draaglijk blijft. Gedurende de dag wordt het eigen geluid overstemd door alle andere geluiden om je heen. Alleen kan het lastig zijn om ’s avonds in slaap te vallen. Een ander heeft doorlopend last van de tinnitus, omdat het luid aanwezig is en/of voortdurend van karakter verandert. Eraan ontkomen is onmogelijk.

Milde tinnitus komt veel voor - ongeveer 10% van de bevolking heeft het de hele tijd. 

Bij 1% van de volwassenen is het van invloed op hun levenskwaliteit. 

Tinnitus is geen ziekte maar een symptoom die gerelateerd is aan het auditieve systeem. Hoewel tinnitus veel oorzaken kan hebben, kunnen sommige mensen tinnitus ontwikkelen zonder aanwijsbare reden. 

Mogelijke oorzaken van tinnitus: 

  • blootstelling aan luide geluiden

  • het natuurlijk verouderingsproces

  • plotselinge harde geluiden

  • letsel aan hoofd of nek

  • reactie op medicijnen

  • emotionele stress

Geluidsgolven verplaatsen zich door de gehoorgang naar midden- en binnenoor. De haarcellen in het binnenoor helpen de geluidsgolven om te zetten in elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden geleid. De hersenen zetten de signalen om in nuttige informatie. Als de haarcellen beschadigd raken, krijgen de hersenen niet de juiste signalen die ze nodig hebben. 

Expert vermoeden dat tinnitus in veel gevallen te maken heeft met de hersenen die zich proberen aan te passen. De hersenen interpreteren de verminderde signalen van het oor verkeerd, wat een perceptie van geluid tot gevolg heeft ofwel tinnitus. 

90% van de mensen die last heeft van tinnitus, heeft enige mate van gehoorverlies. Voor veel mensen met tinnitus zijn hoortoestellen nuttig. Hoe meer u hoort, hoe minder de tinnitus u zal opvallen. Met hoortoestellen krijgen uw hersenen meer input van geluiden waardoor de tinnitus minder opvalt. 

Het is aangewezen om steeds uw gehoor te laten testen indien u symptomen van tinnitus heeft. Aan de hand van onze OAE-metingen (oto-akoestische emissies) kunnen we ook gehoorschade opsporen die nog niet zichtbaar is op een klassieke hoortest. 

Wat de oorzaak ook is, tinnitus heeft vaak een aanzienlijke invloed op uw dagelijks leven. Sommigen hebben zich zelf aangeleerd het te negeren. Anderen hebben er meer hinder van en kun er niet van slapen. Een slechte nachtrust zorgt terug voor een negatieve invloed op de tinnitus. Het is in het belang van uw algehele gezondheid dat u hulp zoekt bij tinnitus klachten. 

Door middel van geluidsbehandeling zal de tinnitus minder merkbaar worden in de de loop van de tijd. Het geluid is nog steeds waarneermbaar, maar het valt niet meer op. 
Indien u wenst kunnen we helpen om een behandeltraject op te stellen dat bij uw behoeften past. 

Het doel is om verlichting te zoeken. We helpen u bij het begrijpen en beheersen van uw tinnitus.

Om u nog beter te begeleiden bij uw tinnitusbehandeling zijn we dan ook partner geworden van on-gehoord: expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis. 

Geluidstherapie kan het volgende omvatten: 

  • hoortoestellen: meer geluiden zorgen ervoor dat uw tinnitus minder opvalt. 
  • natuurgeluiden en muziek: kunnen het verschil tussen tinnitus en rustige omgevingen verminderen. 
  • combinatietoesteleln
  • luisterboeken: leveren een mix van geluid, hersenstimulatie en comfort.

Er zijn ook aanwijzingen dat volgende zaken een positief effect kunnen hebben: 

  • ontspannings- en mindfulnessoefeningen
  • een gezond dieet
  • draag gehoorbescherming
  • geluidgenerator
  • denk positief
  • zorg voor een goed slaappatroon

 

Aanrader: Het boek ‘Oorlog in het hoofd’ van Michel Follet. In dit boek spreekt hij over zijn eigen ervaringen rond tinnitus (en hyperacusis).

Een ander boek die zeker ook de moeite waard is om te lezen is 'Over tinnitus' geschreven door Prof. Bart Vinck samen met Karel Vingerhoets.

 

 

Steeds op afspraak

Maak een afspraak of bel 0499 22 47 63!