Gehoorbescherming

Heb je last van een suis of een piep in de oren na het bezoek van een festival of concert? Werk je in de bouw of een lawaaierige omgeving? Of heb je last van je snurkende partner of luidruchtige buren? 

Wanneer is geluid te hard?

We leven in een luidructige samenleving en worden constant geconfronteerd met geluid.

De grens waarop geluid zo hard wordt dat het schadelijk kan worden voor het gehoor ligt rond de 80 tot 85 dB. Voor industrie wordt een ondergrens van 80dB gehanteerd: bij zulke geluidsniveaus moet de werkgever individuele gehoorbeschermers aan zijn werknemers ter beschikking stellen.

Niet alleen het geluidsniveau is bepalend voor het risico op gehoorschade, maar ook hoe lang men aan dat geluid wordt blootgesteld. Lawaaischade is dus een combinatie van hard geluid en de blootstellingsduur. Hoe langer u in lawaai vertoefd, hoe schadelijker dat is.

Indien u dagelijks acht uur wordt blootgesteld aan 80dB(A) dan kan dit schadelijk zijn voor het gehoor. Is het geluid in de werkomgeving echter harder, dan moet de blootstellingsduur korter zijn.

  • 80dB(A) -> 8u
  • 83dB(A) -> 4u
  • 86dB(A) -> 2u
  • enz ...

Een kleine toename in aantal decibels kan dus een enorm effect hebben op het gehoor.

Overigens is het goed om te bedenken dat ‘lawaai’ een benaming is voor alle geluiden die te hard zijn: niet alleen dreunende machines of overvliegende straaljagers, maar ook popmuziek met een flinke beat, koperblazers in een fanfare of een filharmonisch orkest op volle sterkte.

Decibelmeter

170dB Vuurwapen, sirene, straaljager, vuurwerk
140dB Starten vliegtuig, discotheek
PIJNGRENS
120dB Rockconcert, klassiek concert, festival, opgefokte iPod, fuif
100dB Popconcert, iPod, grasmaaier, kettingzaag, cinema, metro
KANS OP BESCHADIGING!!
85dB Zware vrachtwagen, hard geschreeuw
80dB Wekker, scheerapparaat, haardroger, voorbijrazende trein, stadslawaai, drukke klas
70dB Stofzuiger en andere huishoudtoestellen, sporthal
60dB Normaal gesprek
40dB Rustige kamer, kantoor, mug
30dB Gefluister, tikkend uurwerk
10dB Vallend blad
GEHOORDREMPEL

Wat zijn de gevolgen van lawaaibeschadiging?

Gehoorschade als gevolg van lawaai manifesteert zich als een beschadiging van de haarcellen in het binnenoor en leidt op den duur vrijwel altijd tot een binnenoor- of perceptieslechthorendheid.
Typerend voor deze beschadiging is dat de tonen tussen 2000 en 6000Hz minder goed worden waargenomen. We spreken in dit geval ook vaak van een ‘lawaaidip’.

Spraakklanken zijn samengesteld uit verschillende frequenties, waarvan die in het gebied tussen 2000 en 4000Hz erg belangrijk zijn. Een lawaaislechthorendheid heeft dan ook altijd ernstige consequenties voor het spraakverstaan, zeker in rumoerige omstandigheden.

Andere ernstige gevolgen die kunnen ontstaan zijn tinnitus (of oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluiden) of diplacusis (de toonhoogtewaarneming in het ene oor is anders dan in het andere).

Wie loopt er vooral risico op lawaaibeschadiging?

Risico op lawaaibeschadiging is er zowel in de industrie als in de vrije tijd. Er zijn een aantal sectoren aan te geven waar over het algemeen hoge lawaainiveaus voorkomen: de bouw, transport, leger en politie, zware industrie, landbouw en muzieksector.
Maar hoge lawaainiveaus komen ook voor in bijvoorbeeld overdekte zwembaden, sporthallen, kinderdagverblijven…

Risico op gehoorschade loopt iedereen die zich in zijn vrije tijd vaak en gedurende langere tijd blootstelt aan hoge geluidsniveaus: bijvoorbeeld op festivals, in discotheken, fuiven, concerten,… maar ook door eigen muziekapparatuur: mp3-spelers (vooral als men geen degelijke oortjes heeft).

Maar ook motorrijders lopen risico door het geluidsniveau van de wind die langs de oren suist en in de motorhelm terechtkomt.
Ook mensen die de schietsport beoefenen kunnen maar beter voorzichtig zijn. Overmatige blootstelling aan impulsgeluid kan leiden tot onomkeerbare gehoorschade.

Hoe voorkom ik gehoorproblemen als gevolg van lawaai?

U voorkomt gehoorproblemen als gevolg van lawaai door uw gehoor op een goede manier te beschermen door het geluid op een acceptabel niveau te houden of door voldoende ver weg te blijven de van schadelijke geluidsbron.

Een andere oplossing is gehoorbescherming van goede kwaliteit gaan gebruiken.

Goede gehoorbeschermers zijn diegene die het risico op lawaaischade voldoende terugbrengen en die gegeven het werk of de hobby voldoende ‘bewegingsvrijheid’ aan de gebruiker bieden. Het gaat dus om voldoende demping en om gebruiksgemak
Vb. voor musicus zal een persoonlijke gehoorbeschermer, zoals een op maat gemaakte otoplastiek met een geschikte filter, meer aangewezen zijn.
Daarom is het goed om bij de keuze van de juiste gehoorbescherming advies te vragen bij deskundigen. (Son, 2010)

Wij zijn een erkend dealer van Variphone.

"Variphone Benelux is een producent van een uitgebreid scala gehoorbeschermers, in-ear monitors en communicatiesystemen."

Ook zijn wij erkend dealer van Pluggerz. Pluggerz is onderdeel van Comfoor BV. 

En ook erkend dealer van Noizezz

 

Sommige mensen kunnen ook last hebben van het gesnurk van hun partner, straatlawaai, nachtlawaai… die hun nachtrust verstoren. Een mogelijke oplossing hiervoor kunnen slaapdoppen zijn.

Voor kinderen met trommelvliesbuisje of personen met een trommelvliesperforatie of andere oorproblemen waardoor deze niet in aanraking mogen komen met water, kan men beroep doen op de aquastops (of zwemdoppen).

Actualiteit:

 

Steeds op afspraak

Maak een afspraak of bel 0499 22 47 63!

 

Online bestellen? 

Bestel hier onmiddellijk al onze producten online! 

Gratis gehoortesten